RSS

Fejostehen kerestetik

21 Feb

Elnezve a kozelkeleti es az eszakafrikai allamok helyzetet egy dolog jut eszembe. A 80-as evek vege,  90-es evek eleje, mikor egymas utan doltek meg a kommunista uralmak Keleteuropaban. Aztan kicsit kozelebb kerulve a jelenhez eszrevettem, hogy a volt kommunista blokkban olyan allami tulajdonu cegek amelyek biztos profittermelok voltak sorra privatizalodtak, nyugati es amerikai cegek tulajdonava valtak. Az olyanok meg amik semmi egyebet nem termeltek csak veszteseget (lasd a roman vasutat) meg mindig allami tulajdonban vannak. Lam, lam lassan elfogytak a privatizalando cegek a kommunista blokban, az elet azonban egyre nehezebb, egyre nagyobb fizetest kell biztositani az embereknek es nyugatnak mar nem eri meg ide tobbet befektetni mert mar nincs akkora profit mint regen.

Igy a fejeseknek ujabb fejostehen utan kellett nezni. Es megtalaltak az egyetlen olyan foldreszt ahova meg nem jutott el a “civilizacio”. Bizonyara CIA meg hasonlo ugynokok keze is benne van az arab forradalmakban.  Ugy az emberek orvendenek, hogy szabadsaghoz jutnak, megdontik a diktatort, de sajnos meg nem tudjak mi var rajuk. Vajon mit hoz a holnap? Inflacio, lopas, privatizalas, 10 ezer gazdag melle 10 millio szegeny. Es ugye jonnek majd a megmentok, nyugati cegek, felvasaroljak az energia, telekommunikacios allami vallalatokat, nyomjak a suket dumat, reklamot a nep meg elhiszi.

Ezek utan csak azon gondolkozok el, hogy mi lesz ujabb husz ev mulva, amikor a fejostehennek ujra elapad a teje? Vagy addig mar kilepunk az urbe es mas bolygokat fogunk leigazni?

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 21, 2011 in Lecso

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: